KULTUR,  MAT OG DRIKKE

CHÂTEAU LES PREYRES – VERD ET BESØK

Vakkert, smakfullt, elegant og nyskapende.

Adressen er 3280 Route de Sainte Maxime, 83490 Le Muy, det er bare å notere seg denne med en gang.

Niché entre Le Muy et Sainte-Maxime, le Château Les Preyres est un joyau viticole alliant histoire et innovation. 

De er ikke beskjedne i videre beskrivelse heller. «Utforsk kjelleren vår, beundre amforarommet og smak på våre amforalagrede viner, som byr på enestående aromatisk renhet. Fordyp deg i autentisiteten til Provence og la deg forføre av elegansen og fyldigheten til våre eksepsjonelle viner.»

Kjellerrommet med amforaene

Nyere utgravninger på eiendommen til Château Les Preyres har avdekket en spennende historie. Arkeologer oppdaget en vingård som dateres tilbake til gallo-romersk tid, inkludert restene av en vinpresse og et Dolium-kammer (krukke). Dette vitner om at det var tidlig vinproduksjon i regionen.

Enraciné dans une région riche en histoire, ce domaine biologique vous invite à découvrir ses cuvées uniques, vinifiées selon des techniques ancestrales et modernes.

Mye senere, på 2000-tallet, kjøpte forretningsmannen Sylvain Massa eiendommen og bestemte seg for å ta vare på arven. Han renoverte og utvidet bygningsmassen. Han plantet nesten 8 hektar med vinranker og lagde den første rosé-cuvéen «Château les Preyres» i 2016. Omtrent samtidig kjøpte han også Chateau Font de Broc oppe ved Les Arcs.

Prøving av fem viner
Champagne hører med til forrettene
Château Les Preyres Prestige (mener jeg…)

Siste utvikling på Château Les Preyres kom i 2024 med den nye cuveen Massa_Lia. Massa_Lia-serien gjærer delvis på stål og så på amforaer av leire. Etter det har de flere måneder i disse amforaene. De naturlig porøse terrakotta-amforaene skal forbedre oksygenopptaket, skape friskhet og fruktighet, og myke opp tanninene. De skal også gjøre hver druetype mer autentisk.

Massa_Lia-cuvéen finnes i rød, rosé og hvit, vi fikk prøve rosé og rød. Og det skal sies, av de vinene vi hadde til prøvingen, var de to Massa_Lia vinene overraskende gode.

Massa Lia Rosé 2023

14 %. Her har de brukt fire druer, Syrah, Grenache, Cincault og Tibouren 

Frisk og deilig åpning av hvite blomster, litt alkohol i lukta

Frisk, sitrus og litt tre- eller sevjeaktig smak

Chateau les Preyres Blanc 2024

13%, 100% Rolle

God smak av lichi og fiken

Flott vin med god frukt og fin sødme i finish

Font de Broc Réserve Blanc 2020

14%, 100% Rolle

Lagret på eikefat i 8 måneder

Lukter og smaker eik, mange klassiske fatsmaker, bl.a. vanillin

Font de Broc Rouge 2022

14,5%, 40% Syrah, 40% Cabernet Sauvignon, 20% Mourvedre

Nydelig smak av eik og kirsebær, god avslutning

Kan gjerne lagres noen år 

Massa Lia Rouge 2023

14%, Syrah, Cincault, Grenache og litt Carignan

Friske blåbær elegant men ungdommelig, følelse av Beaujolais. En deilig og koselig vin.

«Gravlax» av ørret med avokadokrem
Villand med sopp og søtpotetstappe
Napoleonskake med vri

Etter vinprøving var det tid for lunch, og vi valgte en seks retter degustationsmeny med vinpakke. Det var en del folk der da vi kom inn i restauranten, men underveis i måltidet ble det neste fullt. Men vi er klar over franske familier gjerne spiser lunch ute på søndager.

Menu degustation

Nydelig mat, en duo som spilte og sang underveis, en restaurantsjef som både ønsket alle velkommen og sang et par jazz-låter, og svært servile jenter og gutter i serveringen.

God jazzmusikk til maten

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *