«MAN TAGER ET ANDEBRYST…»
«Man tager 20 egg…» sa Hanna W
Hanna Winsnes (1789-1872) var en norsk forfatter. Hun er kjent for kokeboka «Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen».
Hun ble både i samtid og ettertid apet med fordi hun gjerne startet en oppskrift med ordene «Man tager…»

Jeg hadde ikke 20 egg, men et andebryst. Det skulle fruen og jeg ha til middag. Sammen med litt oppskjært potet, en gulrot, noen skiver squash og litt kirsebærsyltetøy.
Det er enkelt å lage andebryst. Rute opp fettet først, og krydre. Steke i panne 10 minutter på middels sterk varme, deretter 10 minutter i ovnen på 200 grader, så tilslutt hvile i 10 minutter. Mens dette skjer stekes poteter i 10 minutter for deretter å putte gulrot og squash oppi panna i 10 minutter på svak varme før servering. Skjær brystet i tynne skiver.
Sausen er imidlertid det essensielle her. Stekesjy fra panna blandes med litt vann og en spiseskje eller to med kalvefond. Tilsett en spiseskje kirsebærsyltetøy og saften av en kvart sitron. Smak til med salt og pepper. Når så brystet har hvilt er det mye kjøttkraft i forma, bruk også den. Vi hadde rødvin til, så en dl med rødvin havnet også sausgryta. Blir sausen tynn er det absolutt lov til å tykne med Maizena.
Til andebrystet denne dagen fant jeg en 2018 årgang Bordeauxvin i skapet. Den var «kun» AOP Bordeaux, men var perfekt moden og deilig. Drueblandingen var 80% Merlot, 12% Cabernet Franc og kun 8% Cabernet Sauvignon. Denne blandingen er ikke så vanlig i Médoc men heller Pomerol og på østre siden av Gironde. Fargen var dyp lilla-brun, smaken var preget av kirsebær og milde tanniner, sødme og fylde.
Bon appetitt!


