KULTUR,  MAT OG DRIKKE

VIGNOBLES DES HAUTES COLLINES DE LA CÔTE D´AZUR

En annerledes vinopplevelse

Vi har vært på vingårdsbesøk i Nice, først Bellet i åsene bak byen. Deretter gikk ferden over Var-elven til den lille byen Saint Jeannet.

Morsomt vingårdsbesøk i Saint-Jeannet

Vi har vært i Bellet. Fra Chateau de Bellet ser man klippene ovenfor den lille klippebyen Saint Jeannet. Det er der vårt neste besøk er. På veien kjørte vi forbi utrolig vakre Château de Crémat med sine rødbrune fasader som minner om et mauriske slott.

At det er kontraster i vinverden er godt kjent, men forskjellen på Château de Bellet og vårt nye besøk er enormt. «Vignoble des Hautes Collins de la Côte d´Azur» er en familiedrevet vingård med en rekke spesialiteter. Først om fremst lager de vin uten tilsetting av svovel. Normalt brukes denne til å stoppe gjæringen i vin, samt til å fjerne evt bakterier.

Vinene oppbevares utendørs i disse glassballongene
Spesielt, koselig og frodig
Alle etiketter er tegnet av eieren George Rasse
Tradisjonelle barriques som kan rulle på små hjul
Alt er «hjemmelaget» her

Det er George og Mathias Rasse som eier vingården, og de har i følge dem selv «hatt vinmarker i over 2000 år». Det var nok romerne som plantet vindruer også her. Det var faren til George som startet den mer moderne produksjonen i 1948.

Rasse familien startet med å selge druer, men fant fort ut at det var mer å hente på å foredle dem. Etterhvert tok de i bruk mange ulike druetyper, og benytter idag 18 ulike druersorter i vinproduksjon. Ikke bare tradisjonelle Provence-druer, men druer fra hele Frankrike.

Deilig lunch ute i hagen
Svigerinne til George Rasse var kommet fra Roma for å hjelpe til
Endivesalat med ansjos-tapenade
Kraftig rose!

Det spesielle med familiens vinproduksjon er imidlertid at de lar vinene oksidere i store glassballonger utendørs i alt slags vær. Sol, frost, varme eller snø, vinene kan oppbevares på denne måten fra 3 måneder til 3 år. Det betyr bl.a. at fargen på vinene får et okerpreg. De hvite blir gyldne, de rosa mer rød og de røde får på sin side et mer brunlig skjær.

Vinene får hard medfart i store glassballonger – i stekende varme eller frost

Smak og lukt på vinene blir også ganske annerledes, her er modent kirsebærsyltetøy, svisker og brent sukker. Det nærmeste jeg kommer til annen kjent vin er Madeira (som blir «kokt» i produksjonen), eller tørre hvite portviner som også kan få et oksidert preg. Pga denne utradisjonelle vinifikasjonen får ikke vinene deres AOP-status, men den laveste formelle IGP – Indication Géograpique Protégée.

Veldig rar lagring av vin…

Det var utrolig artig å besøke Domaine des Hautes Collines. Vinene er svært annerledes, etikettene er tegnet av George Rasse selv. Vi fikk servert deilig smakfull lunch utendørs. I det hele en utrolig ettermiddag under den varmende aprilsolen.

 

2 kommentarer

  • Oddbjørn Tysnes

    Veldig spesiell måte å lage vin på! Hvordan smaker vinen etter å ha oksidert, og vært oppbevart i direkte sollys, med store temperatursvingninger, i lang tid?

    • Opsahl

      Hallo. Den er helt spesiell, både i produksjon, farge og smak. Hvis du har prøvd Madeira, Fino Sherry eller en del tørre hvite portviner, så får du samme smaksfølelse. Det er oppbevaringen som er den store forskjellen. Noen av vinene, og da tror jeg det gjelder de hvite, oppbevares i «kun» 3 måneder på gassbeholdere. Da blir forskjellen mindre.

      Ut over den, plukkes druene og vinen tappes på samme måte. Klaringen spurte jeg ikke om, men jeg regner med at de bruker en type eggehvitepulver.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *